Εγκαίνια της 4Η ΕΚΘΕΣΗΣ

  • Δημοσιεύθηκε στις: 29 April 2010

Εγκαίνια  της 4Η ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Άνθρωποι, χρώμα & σίδερο - 4

www.perasma.org

Ανοιξε τις πύλες της, την Παρασκευή 23 /04/2010,  η 4η έκθεση εικαστικων και φωτογραφίας στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος/

Γέμισε χρώμα και ζωντάνια το ναυπηγείο της «ΝΑΥΣΙ»

«Η έκθεση αυτή έρχεται να δέσει το μόχθο με την έμπνευση των καλλιτεχνών. Θέλουμε να αναδείξουμε ότι ο εργαζόμενος μπορεί να γίνει κομμάτι του πολιτισμού, να εμπνεύσει και να εμπνευστεί, να γίνει ακόμα κι ο ίδιος δημιουργός», τόνισε εκ μέρους των σωματείων ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης (πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά) εγκαινιάζοντας χτες το βράδυ τη μεγάλη έκθεση εικαστικών και φωτογραφίας «Ζώνη Περάματος, Ανθρωποι - χρώμα και σίδερο 4», που πραγματοποιείται για 4η χρονιά. Γεμάτος ο χώρος στο τεράστιο μηχανουργείο της «ΝΑΥΣΙ», από εργάτες της Ζώνης που μαζί με τα παιδιά τους έβλεπαν μπροστά τους στιγμές της σκληρής ζωής τους, καλλιτέχνες, εργαζόμενους της περιοχής. Αναγνώριζαν πρόσωπα εργαζομένων, φιγούρες που αποτυπώνονταν στον καμβά, πάνω στη σκαλωσιά, μέσα στις δεξαμενές, μπροστά στον γκρίζο όγκο του πλοίου να κολλούν ή να βάφουν... Δημιουργίες εμπνευσμένες από τη σκληρή δουλειά, τα προβλήματα και τον αγώνα στη Ζώνη Περάματος.

 

 

Εκατοντάδες έργα ζωγραφικής, γλυπτικής,χαρακτικής,  video, νέων τεχνολογιών, αλλά και φωτογραφίες, «καρπός» της επαφής που είχαν τα τελευταία 4 χρόνια οι καλλιτέχνες με τη δουλειά των εργατών στη Ζώνη Περάματος, εκτίθενται στον εργασιακό χώρο, στο εργοτάξιο που τις πρωϊνές ώρες σφίζει από ζωή αφού είναι ζωντανός εργασιακός χώρος και δίπλα στα καλλιτεχνικά έργα κατασκευάζεται ένα καράβι .

Οπως ανέφερθηκε εκ μέρους των εικαστικών, «στόχος της έκθεσης είναι να φέρει τον καλλιτέχνη και το έργο τέχνης κοντά στο φυσικό του αποδέκτη, που είναι ο εργαζόμενος και ταυτόχρονα αυτός ο φυσικός αποδέκτης να είναι και πηγή έμπνευσης για το καλλιτεχνικό έργο. Είναι μία έκθεση χωρίς χορηγούς, μάνατζερ, γκαλερίστες, κομισάριους. Σ' αυτή την έκθεση χορηγός είναι ο ίδιος ο λαός. Εμείς οι εικαστικοί νιώθουμε μέρος της εργατικής τάξης. Νιώθουμε ότι ο αγώνας είναι κοινός».
Σημειώνουμε ότι στο χώρο της έκθεσης πωλείται το έργο «Παπαρούνες» του Γιώργη Βαρλάμου, το οποίο εκτυπώθηκε offset σε 1.500 αντίτυπα. Πωλείται έναντι 10 ευρώ και τα έσοδα θα διατεθούν για τη στήριξη των αγώνων των συνδικάτων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.