ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ

  • Δημοσιεύθηκε στις: 17 June 2013

Στα πλαίσια της προετοιμασίας για την "άνθρωποι χρώμα +σίδερο 7" (έκθεση και παράλληλες εκδηλώσεις 2013), πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 16/6/2013, η προγραμματισμένη συνάντηση των εικαστικών καλλιτεχνών στην Ν/Ζώνη Περάματος. Συντονιστής της συζήτησης ορίσθηκε ο Χαράλαμπος  Δαραδήμος και αρχικές τοποθετήσεις έκαμαν: από την πλευρά των καλλιτεχνών η Εύα Μελά και από τα συνεργαζόμενα σωματεία της Ν/Ζώνης ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης.
Η έκθεση ορίσθηκε για το δεκαήμερο 11 έως και 20 Οκτωβρίου 2013. Σύντομα θα ανακοινωθεί πρόγραμμα για τις ενδιάμεσες οργανωτικές ενέργειες.

Νέες συνθήκες, νέοι προβληματισμοί, ίδια αποφασιστικότητα και επιμονή για συνέχεια της προσπάθειας. Φωτ: Θ.Δ.

 


Φωτ:Μ.Π.

Αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός και κατατέθηκαν σημαντικές επισημάνσεις για τις δύσκολες συνθήκες και τα αδιέξοδα που δημιουργεί η παρατεταμένη κρίση του συστήματος,, για την ανεργία, την ανέχεια, την υποβάθμιση μέχρι εξαθλίωσης της ζωής, την αμείλικτη επιδίωξη για υποταγή, ισοπέδωση και αλληλοεξόντωση των εργαζομένων αλλά και για την αντίσταση σ' αυτήν την επίθεση με συλλογικότητα, αλληλεγγύη, μαζικούς αγώνες, με τον πήχυ των απαιτήσεων ψηλά, στο επίπεδο των σημερινών αναγκών αλλά και των δυνατοτήτων της παραγωγικής δύναμης της ανθρωπότητας, για μια ζωή με αξιοπρέπεια, εξασφάλιση και ανάπτυξή των δημιουργικών δυνάμεων όλων των ανθρώπων.
Σ' αυτήν την αντίσταση, σ' αυτήν την προσπάθεια έγερσης της συνείδησης για αξιοπρέπεια και αγώνα, η συμβολή των καλλιτεχνών με τη ζωή και το έργο τους εκτιμήθηκε αναγκαία και πολύτιμη.Αξιοποιώντας την επτάχρονη εμπειρία επισημάνθηκαν θετικές πλευρές και αρνητικά σημεία, ελλείψεις αλλά και δυνατότητες μιας ποσοτικής και ποιοτικής ανάπτυξης. Στη συζήτηση κατατέθηκαν προβληματισμοί, σκέψεις και προτάσεις. Κύρια σημεία αναφοράς: η βελτίωση  των αδυναμιών, ο προσανατολισμός του περιεχομένου των έργων, η ανάπτυξη της συλλογικότητας σε όλα τα πεδία της διοργάνωσης, η ευρύτερη στήριξη και συμμετοχή συλλογικών φορέων, η γενικότερη αναζήτηση μορφών δημιουργικής συμμετοχής των καλλιτεχνών στους ταξικούς αγώνες.
Η συνάντηση κατέληξε με δηλώσεις  συμμετοχής για τις ομάδες εργασίας οι οποίες βρίσκονται υπό διαμόρφωση.